গুৱাহাটী,৫ ডিচেম্বৰ: আজিকালিৰ যুগত সকলোৰে জীৱনশৈলী অসন্তুলিত হৈ পৰিছে। লগতে খোৱা-বোৱা সঠিক নোহোৱাৰ ফলত মেদবহুলতা, ৰক্তচাপৰ দৰে সমস্যা বৃদ্ধি হোৱা দেখা যায়। কেৱল এইসমূহ সমস্যাই নহয়, বহুতো লোক হৃদৰোগতো আক্ৰান্ত হৈছে। বয়োজ্যেষ্ঠ লোকসমূহৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলেও দ্ৰুতগতিত বিভিন্ন ৰোগৰ দ্বাৰা আক্রান্ত হৈছে।
ইয়াৰ মাজতো জীৱনশৈলীত সামান্য পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ নৈতিক ব্যায়াম, যোগৰ লগতে এইসমূহ খাদ্য গ্ৰহণ কৰি মধুমেহ, উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যাৰ লগতে বহুটো ৰোগৰ পৰা নিজকে নিৰোগী কৰি ৰাখকঃ
ডিমৰু
ডিমৰুত পটাছিয়াম, ভিটামিন-এ, ভিটামিন-চি আৰু ভিটামিন-কে, জিংক, আইৰণ আৰু মেংগানিজৰ উপৰিও যথেষ্ট ভিটামিন আৰু খনিজ পদার্থ মজুত থাকে। ডিমৰুত থকা পটাছিয়াম উপাদানৰ বহুতো উপকাৰীতা আছে। ই ৰক্তচাপ বজাই ৰখাত সহায় কৰে আৰু পাচন তন্ত্ৰক সুস্থিৰ ৰাখে। একে সময়তে, ইয়াত উপলব্ধ হোৱা আঁহজাতীয় উপাদানে বহু সময়লৈ পেটতো ভৰ্তি কৰি ৰাখে। হৃদযন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান ৰখাত সহায় কৰিবলৈ অমেগা ৬ আৰু ৩ ফেটি এচিড হ্ৰাস কৰা হয়। গতিকে নিশ্চিতভাৱে দৈনিক ১-২ টা ডিমৰু খোৱাটো উপকাৰী। ইয়াৰ ওপৰিও ডিমৰু ৰাতি তিয়াই ৰাখি পুৱা গুৰি কৰি গাখীৰ অথবা পানীৰে খাব পাৰে।
আমলখি
আমলখিত যথেষ্ট পৰিমাণত ভিটামিন চি উপাদান পোৱা যায়, যি এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ এক অন্যতম বৃহৎ উৎস। ইয়াক কেৱল আয়ুৰ্বেদিক ঔষধ হিচাপেই নহয়, ছাল, চকু আৰু পাচন তন্ত্ৰৰ বাবেও সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ব্যৱহাৰ বুলি গণ্য কৰা হয়। দৈনিক খালী পেটত আমলখিৰ ৰস খালে বহুটো সমস্যাৰ পৰা আঁতৰি থাকিব পাৰি।
নহৰু
নহৰুত যথেষ্ট পৰিমাণে ঔষধি গুণাগুণ পোৱা যায়। নহৰুত পোৱা সক্ৰিয় যৌগবোৰে ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে, কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু আনকি শৰীৰৰ বিষৰ পৰাও উপশম পাব পাৰি। নহৰু খোৱাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উপায় হ'ল খালী পেটত দৈনিক দুই ডোখৰকৈ নহৰু চোবাই খোৱা।
স্পাইৰুলিনা
স্পাইৰুলিনা হৈছে সাগৰ বা নদীত পোৱা এবিধ নীলা-সেউজীয়া শেলাই। য'ত বহু পৰিমাণে পুষ্টিকৰ উপাদান পোৱা যায়। যেনে প্ৰ'টিন, ভিটামিন, আইৰণ ইত্যাদি। স্পাইৰুলিনাত থকা ফাইক'চিনিন নামৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ বাবে ইয়াৰ ৰং নীলা-সেউজীয়া হয়। ইয়াত থকা এণ্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণাগুণৰ ফলত শৰীৰৰ যিকোনো জ্বলন্ত সমস্যা পৰা ৰক্ষা পাব পাৰি। গৱেষণা অনুসৰি, ই চৰ্দি, খজুৱতি, নাকৰ ৰক্তক্ষৰণকে ধৰি সকলো ধৰণৰ এলাৰ্জিত অতিকৈ উপকাৰী। স্পাইৰুলিনাই ৰক্তচাপ আৰু কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
হালধি
হালধি হৈছে ঔষধি গুণেৰে পৰিপূৰ্ণ এবিধ উপাদান। যি শৰীৰত এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰে। ই কলেষ্টেৰল, ডায়েবেটিচ আৰু ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে হতাশা আৰু উদ্বেগৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে। একে সময়তে ই বয়সৰ চাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। ৰাতি টোপনি যোৱাৰ পূৰ্বে গাখীৰত হালধি যোগ কৰি খালে শৰীৰ সতেজ কৰি তুলিব পাৰে।
Comments