গুৱাহাটী,১১ অক্টোবৰ:মানুহৰ মগজু হৈছে শৰীৰৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। শৰীৰৰ বাকী অংশই কেৱল দিয়াৰ পিছতহে কাম কৰে। সেয়েহে, স্বাস্থ্যৱান জীৱনৰ বাবে আমাৰ মগজুৰ কাৰ্যক্ষমতা স্বাস্থ্যৱান হোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মানুহক ইয়াৰ বিষয়ে সজাগ কৰিবলৈ প্ৰতি বছৰে ১০ অক্টোবৰত বিশ্ব মানসিক স্বাস্থ্য দিৱস পালন কৰা হয়।আহক মগজুৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে কিছু ঘৰুৱা বিধানৰ বিষয়ে আমি অৱগত হওঁ।
পালেং শাক: পালেং শাক মেগনেছিয়াম আৰু পটাছিয়াম সমৃদ্ধ,যি স্মৃতিশক্তি বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে শিকাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত যথেষ্ট সহায়ক। ইয়াৰ উপৰিও, পালেং শাকত ভিটামিন বি ৬,ই আৰু ফলেট সমৃদ্ধ। ফলেটৰ অভাৱৰ ফলত স্মৃতিশক্তি হ্ৰাস আৰু আলঝেইমাৰৰ বেমাৰ হয়।
আখৰোট: আখৰোটত যথেষ্ট প্ৰ'টিন আৰু স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি থাকে। আখৰোট খোৱাৰ ফলত স্মৃতিশক্তি দ্ৰুত হয়। আখৰোটত এক প্ৰকাৰৰ অমেগা-৩ ফেটি এচিড থাকে যাক আলফা-লিনোলেনিক এচিড (এএলএ) বুলিও কোৱা হয়। ই ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰে আৰু ধমনীবোৰো সুৰক্ষিত কৰে। আখৰোট হৃদযন্ত্ৰ আৰু মন দুয়োৰে বাবে ভাল।
হোল গ্ৰেইন- হোল গ্ৰেইনত কাৰ্বোহাইড্ৰেট, অমেগা-৩ আৰু ভিটামিন বি থাকে।মগজুৰ বিকাশ আৰু গতিৰ বাবে ইয়াক অত্যাৱশ্যকীয় বুলি গণ্য কৰা হয়। কাৰ্বহাইদ্ৰেটে স্মৃতিশক্তি দ্ৰুত কৰে।
কফি:কফিয়ে মনোযোগ বৃদ্ধিত যথেষ্ট সহায় কৰে। ই মগজুলৈ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট প্ৰদান কৰে। কেফেইন বিশেষকৈ শৰীৰত প্ৰয়োজন। সীমিত পৰিমাণৰ কেফেইন গ্ৰহণ যথেষ্ট উপকাৰী।
ডাৰ্ক চকলেট:মন তীক্ষ্ণ কৰাৰ বাবে চকলেটও যথেষ্ট সহায়ক। ডাৰ্ক চকলেট য'ত ৭০ শতাংশ নাৰিকল থাকে আৰু মগজু বুষ্টাৰ হিচাপে কাম কৰে। ক'ক'ত ফ্লেভোনইড থাকে য'ত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে আৰু মগজু স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰখাত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, আপেল, আংগুৰ, পিয়াজ, চাহ, বিয়েৰ আৰু ৱাইনতো ফ্লেভোনইড পোৱা যায়।
চৰ্বিযুক্ত মাছ:মাছত অমেগা-৩ ফেটি এচিড থাকে। ই হৈছে এক প্ৰকাৰৰ অসংপৃক্ত চৰ্বি যি বিটা-এমাইলোডৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰে। বিটা এমাইলোডৰ ফলত আলঝেইমাৰৰ সমস্যা সৃষ্টি কৰা লোকসকলৰ মগজুত ক্ৰেম্প হয়। সপ্তাহত কমেও দুবাৰ মাছ খোৱাৰ চেষ্টা কৰক। চালমন, কড আৰু টুনা মাছ খোৱাটো উপকাৰী হ'ব।
সেউজীয়া পাচলি:সেউজীয়া শাক-পাচলিত ভিটামিন চিৰ দৰে এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে। সেইবোৰত কেৰোটিনইডও থাকে। তেওঁলোকক শক্তিশালী মগজুৰ ৰক্ষক বুলিও জনা যায়। ব্ৰকলি, বন্ধাকবি, ব্ৰুছলি আৰু গজা পাচলি খোৱাটো মগজুৰ বাবে উপকাৰী।
গাখীৰ:গাখীৰত ভিটামিন বি ৬,বি ১২, কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু পটাছিয়াম থাকে। এই সকলো বোৰ পুষ্টিয়ে স্মৃতি শক্তি বৃদ্ধিত সহায় কৰে। গাখীৰ প্ৰ'টিনে চাপযুক্ত লোকসকলৰ মগজুৰ প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰাত সহায় কৰে।
ব্লেকবেৰী:অধ্যয়ন অনুসৰি,ব্লেকবেৰীৰ ব্যৱহাৰে স্মৃতিশক্তি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। যদি আপুনি হ্ৰস্বম্যাদী স্মৃতিশক্তি হ্ৰাস হোৱাৰ অভিযোগ কৰিছে, ইয়াক গ্ৰহণ কৰক। ব্লেকবেৰীত প্ৰচুৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে বুলি বিশ্বাস কৰা হয় যি মস্তিষ্কৰ কোষক সুৰক্ষিত কৰে। ই মস্তিষ্কৰ কোষৰ বিকাশতো সহায় কৰে।
পানী:আমাৰ মগজুৰ ৮৫ শতাংশ অংশ পানীৰে গঠিত যাতে এইটো স্পষ্ট হয় যে পানীৰ অভাৱৰ ফলত মস্তিষ্কৰ কোষবোৰ সংকুচিত হ'ব পাৰে। গৱেষণা অনুসৰি, পানীৰ অভাৱৰ ফলত মস্তিষ্কৰ কোষৰ লগতে একাগ্ৰতা আৰু স্মৃতিশক্তি প্ৰভাৱিত হয়। গোটেই দিনটোত কমেও ৬ ৰ পৰা ৮ গিলাচ পানী খাব লাগে।
Comments