গুৱাহাটী, ২ জুলাইঃ বৃক্ক হৈছে শৰীৰৰ এক সৰু অংগ, কিন্তু ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অঙ্গ, যাক স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। বৃক্কৰ কাম হৈছে শৰীৰৰ পৰা আৱৰ্জনা বা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰ কৰা। প্ৰস্ৰাৱ প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে, ই ৰক্তচাপ মসৃণভাৱে বজাই ৰখা হৰমন নিঃসৰণ কৰে। ভুল আহাৰ আৰু বিশৃংখল জীৱনশৈলীৰ বাবে, বৃক্কত বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ সমস্যা হয়, যেনে বৃক্কৰ সংক্ৰমণ, বৃক্কৰ পাথৰ, বৃক্কৰ কৰ্কট ৰোগ ইত্যাদি।
বৃক্কই প্ৰস্ৰাৱৰ জৰিয়তে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদার্থ আঁতৰ কৰাৰ কাম কৰে। যিসকলৰ বৃক্কৰ সমস্যা প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত ধৰা পৰে, তেওঁলোকেতিয়াও আহাৰৰ পৰিৱৰ্তন কৰাটো প্ৰয়োজন। কিন্তু কিছুমান লোকৰ সমস্যা অন্তিম পৰ্যায়ত চিনাক্ত কৰা হয়, যাৰ বাবে তেওঁলোকে ডায়েলাইচিছ কৰিব লগা হয়।
~ বৃক্ক বিকল হোৱাৰ প্ৰাৰম্ভিক লক্ষণঃ
• ভোক নোহোৱা
•শৰীৰ অত্যাধিক পৰিমাণে ফুলা
• শৰীৰ চেঁচা পৰা
• ছালৰ চোকোৰা পৰা
• প্ৰস্ৰাৱত সমস্যা
• খিংখিঙীয়া হোৱা
~ বৃক্কৰ ক্ষতি কৰা ৫ বিধ খাদ্যবস্তুঃ
১. সুৰাপান
অত্যাধিক সুৰা পান কৰিলে বৃক্কৰ ক্ষতি হ'ব পাৰে। অত্যাধিক সুৰা পান কৰিলে বৃক্কৰ কাৰ্যত সমস্যা হ'ব পাৰে, ই মানুহৰ মগজুৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। সুৰাই কেৱল বৃক্কৰ ওপৰত বেয়া প্ৰভাৱ নেপেলাই, বৰঞ্চ ই আন অঙ্গৰ বাবে ক্ষতিকাৰক।
২. নিমখ
নিমখত ছডিয়াম থাকে, ই পটাছিয়ামৰ সৈতে লগ হয় শৰীৰত সঠিক পৰিমাণৰ তৰল বাহাল ৰাখে। কিন্তু যদি খাদ্যত অধিক পৰিমাণে নিমখ গ্ৰহণ কৰা হয়, ই তৰলৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত বৃক্কৰ ওপৰত অধিক চাপ পৰে আৰু ক্ষতি কৰিব পাৰে।
৩. দুগ্ধজাত সামগ্ৰী
দুগ্ধজাত সামগ্ৰী যেনে গাখীৰ, চীজ, মাখন অত্যাধিক খোৱা বৃক্কৰ বাবে ভাল নহয়। দুগ্ধজাত সামগ্ৰীত উচ্চ প্ৰ'টিন থাকে, যি বৃক্কৰ ক্ষতি কৰে। দুগ্ধজাত সামগ্ৰীত কেলচিয়ামৰ পৰিমাণ যথেষ্ট বেছি, যাৰ ফলত বৃক্কত পাথৰ সৃষ্টি হ'ব পাৰে। সেয়েহে, সেইবোৰ অত্যাধিক খোৱা পৰিহাৰ কৰিব।
৪. মাংস
মাংসত প্ৰ'টিনৰ পৰিমাণ যথেষ্ট বেছি, কিন্তু মানুহৰ শৰীৰৰ বাবে প্ৰ'টিন প্ৰয়োজনীয়। কিন্তু মাংস অধিক পৰিমাণত খালে শৰীৰে হজম কৰাত কঠিন হৈ পৰে, যাৰ ফলত বৃক্কক প্ৰভাৱিত কৰে।
৫. কৃত্ৰিম মিঠা
বজাৰত পোৱা মিঠাই, কুকিজ আৰু পানীয়ত কৃত্ৰিম মিঠা অধিক ব্যৱহাৰ কৰা হয়, যি বৃক্কৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক। মধুমেহ ৰোগীৰ বৃক্কৰ ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা অধিক। এনে লোকসকলে কেতিয়াও ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা উচিত নহয়।
বিঃদ্রঃ- এই নিবন্ধটোৰ তথ্যখিনি বিভিন্ন উৎসৰ পৰা সংগৃহীত আৰু প্ৰাথমিক জ্ঞান হিচাপে পঢ়ুৱৈলৈ আগবঢ়োৱা হৈছে। বিশদভাৱে জানিবলৈ বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ ল'ব।
Comments