গুৱাহাটী, ৫ জুলাইঃ গ্ৰীষ্মকালীন ঋতুত সকলোৱে আম খাবলৈ ভাল পায়। ইয়াৰ মাজতে উদ্যোগপতি হৰ্ষ গোয়েঙ্কাই আমৰ আটাইতকৈ ব্যয়বহুল প্ৰকাৰৰ এখন ছবি পোষ্ট কৰিছে। এই ছবিখনত মিয়াজাকি আম দেখা গৈছে, যি হৈছে মুখ্যতঃ জাপানত উৎপন্ন হোৱা এবিধ আমৰ সঁচ। এই ফলটো ভাৰতত অতি বিৰল আৰু যিসকলে ইয়াৰ খেতি কৰিছে তেওঁলোকে বিস্তৃত নিৰাপত্তাৰ ব্যৱস্থা কৰিবই লাগিব।
হৰ্ষ গোয়েঙ্কাই তেওঁৰ টুইটাৰত এই বিষয়ে আলোকপাত কৰিছে। আৰপিজি গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষজনে তেওঁৰ টুইটত লিখিছে যে, "মিয়াজাকি, এক অস্বাভাৱিক ৰুবি ৰঙৰ জাপানী প্ৰকাৰৰ আম,লগতে ইয়াক বিশ্বৰ আটাইতকৈ ব্যয়বহুল আম বুলিও কোৱা হয়।
এই আমৰ প্ৰতি কিলোগ্ৰাম ২.৭ লাখ টকাত বিক্ৰী হয়। মধ্য প্ৰদেশৰ জবলপুৰত পৰিহাৰ নামৰ এজন কৃষকে এই সঁচৰ দুজোপা আম গছক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ তিনিজন নিৰাপত্তাৰক্ষী আৰু ৬ টা কুকুৰ নিয়োগ কৰিছে।"
এইটো গোটেই বিশ্বৰ আটাইতকৈ ব্যয়বহুল ফলবোৰৰ ভিতৰত এটা বুলি গণ্য কৰা হয়। আমৰ উৎপাদন নোহোৱা সময়ত ইয়াৰ মূল্য প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ২.৭০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি হয়। খেতিয়ক পৰিহাৰে ৰেল যাত্ৰাৰ সময়ত এজন ব্যক্তিৰ পৰা এজোপা মিয়াজাকি আমৰ গছ পাইছিল।
দম্পতীহালৰ কোনো ধাৰণা নাছিল যে এই গছত লগা ৰুবি ৰঙৰ আমবোৰ জাপানী হ'ব। মিয়াজাকি আমবোৰক প্ৰায়ে 'এগচ অফ চানচাইন' (জাপানী ভাষাত টাইয়ো-নো-টামাগো) বুলি কোৱা হয়, কাৰণ এই আমবোৰৰ আকৃতি ধুনীয়া, জ্বলন্ত ৰঙা ৰঙৰ দৰে হয়।
মিয়াজাকি আমৰ নামটো জাপানৰ এখন চহৰৰ পৰা পাইছে, য'ত ইয়াৰ প্ৰথম খেতি কৰা হৈছিল। এইবোৰ আম আকৃতিত ডাঙৰ হয়।গড় হিচাপত ক'ব গ'লে এটা আমৰ ওজন প্ৰায় ৩৫০ গ্ৰাম।
এণ্টিঅক্সিডেণ্ট, বিটা-কেৰোটিন আৰু ফলিক এচিড সমৃদ্ধ, এই আম এপ্ৰিল আৰু আগষ্টৰ ভিতৰত শস্য চপোৱাৰ সময়ত খেতি কৰা হয়। মিয়াজাকি হৈছে এক প্ৰকাৰৰ 'আৰউইন' আম যি দক্ষিণ-পূব এছিয়াত বহুলভাৱে উৎপন্ন হোৱা হালধীয়া পেলিকান আমৰ পৰা পৃথক।
মিয়াজাকিৰ আম সমগ্ৰ জাপানত প্ৰেৰণ কৰা হয় আৰু এইবোৰ আমৰ উৎপাদনৰ পৰিমাণ জাপানৰ ওকিনাৱাৰ পিছত দ্বিতীয় স্থানত আছে। মিয়াজাকিৰ এই আম উৎপাদন ৭০ ৰ দশকৰ শেষৰ ফালে আৰু ৮০ ৰ দশকৰ আৰম্ভণিতে আৰম্ভ হৈছিল। চহৰখনৰ গৰম বতৰ, দীঘলীয়া ৰ'দ আৰু প্ৰচুৰ বৰষুণৰ ফলত মিয়াজাকিৰ কৃষকসকলে আম খেতিলৈ যোৱাটো সম্ভৱ হৈ পৰিছিল।
Comments