গুৱাহাটী, ১১ জুলাইঃ চিংৰা আৰু পকৰি দেখি মুখত পানী নহা মানুহ চাগে খুব কমেই আছে। চিংৰা খাবলৈ অতি সুস্বাদু, কিন্তু ইয়াক অত্যাধিক সেৱন কৰাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল বুলি গণ্য কৰা নহয়। ইয়াৰ অত্যাধিক খোৱাৰ ফলত কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা থাকে।
যদি মানুহে ঘৰত বনোৱা চিংৰা নাইবা বাহিৰৰ পৰা কিনি অনা চিংৰা খাই আছে, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে জনাটো উচিত যে ইয়াক একেটা তেলত ভজা হয় নে ব্যৱহৃত তেলত ভজা। যদি এই খাদ্য ব্যৱহৃত তেলত ভজা হয়, তেন্তে ইয়াক খোৱা মানে কৰ্কট ৰোগৰ লগতে আন বহুতো ৰোগক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ দৰে হ'ব।
~ কৰ্কট ৰোগ
প্ৰায়ে দোকানবোৰত দেখা যায় যে এবাৰ ভজা তেল বহুবাৰ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। চিংৰাবোৰ এবাৰ ভজাৰ পিছত সেই তেলত পিছতো কেইবাবাৰো ভজা হয়। যেতিয়া এবাৰ ব্যৱহৃত তেলত বাৰে বাৰে ভজা হয়, তেতিয়া ই মুক্ত ৰেডিকেল সৃষ্টি কৰে, যাৰ ফলত বহুত ৰোগ হয়। তেলবাৰে গৰম কৰি থাকিলেে ইয়াৰ গোন্ধ শেষ হয় আৰু ইয়াত এণ্টি-অক্সিডেণ্ট নাইকিয়া হৈ পৰে, যাৰ ফলত ইয়াত কৰ্কট ৰোগ সৃষ্টিকাৰী উপাদান উৎপন্ন হয়।
~ অতিৰিক্ত চৰ্বি
সকলোৱে ভজা বস্তু খোৱা পৰিহাৰ কৰিব লাগে। কিয়নো, ব্যৱহৃত তেলত বাৰে বাৰে ৰন্ধা খাদ্য বিষাক্ত পদাৰ্থৰ সমান। এই তেলে অতিৰিক্ত চৰ্বিৰ পৰিমাণ যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰে। অতিৰিক্ত চৰ্বিক আটাইতকৈ বেয়া কলেষ্টেৰল বুলি গণ্য কৰা হয়, যি হৃদযন্ত্ৰ সম্পৰ্কীয় ৰোগৰ আশংকা যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰে।
~ ধমনীবোৰত অৱৰোধ সৃষ্টি কৰে
যেতিয়া তেল বাৰে বাৰে গৰম কৰা হয়, ইয়াৰ উষ্ণতা আৰু চৰ্বি ইমান বৃদ্ধি হয় যে ধমনীবোৰত অৱৰোধ সৃষ্টি হয় আৰু কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি হয়। এনে পৰিস্থিতিত, যেতিয়া এই তেল পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰা হয়, ইয়াত থকা উপাদানবোৰ খাদ্যত লাগি থাকে আৰু স্বাস্থ্যৰ বাবে বিপদসংকুল হৈ পৰে, যাৰ ফলত এচিডিটি, হৃদৰোগৰ দৰে বহুতো ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা থাকে।
• এবাৰ ব্যৱহৃত তেল পুনৰ ব্যৱহাৰ নকৰিব
এবাৰ ব্যৱহৃত তেল পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে। যদি তেলৰ প্ৰকৃত ৰং সলনি হৈছে, তেন্তে সেই তেল পেলাই দিয়ক। বেছিকৈ ভজা খাদ্যৰ বাবে জলফাই তেল ব্যৱহাৰ নকৰিব। লগতে, সোনকালে গৰম হোৱা সস্তীয়া তেল ব্যৱহাৰ নকৰিব, য'ত জুইত ৰখাৰ লগে লগে ফেনৰ সৃষ্টি হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে। এইবোৰ ভেজাল তেল, যি শৰীৰৰ বাবে ক্ষতিকাৰক।
বিঃদ্রঃ- এই নিবন্ধটোৰ তথ্যখিনি বিভিন্ন উৎসৰ পৰা সংগৃহীত আৰু প্ৰাথমিক জ্ঞান হিচাপে পঢ়ুৱৈলৈ আগবঢ়োৱা হৈছে। বিশদভাৱে জানিবলৈ বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ ল'ব।
Comments